Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL)

Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL)


Met deze praktijkgerichte opleiding doe je kennis op hoe je een loonadministratie kunt opzetten en hoe wijzigingen in wet- en regelgeving doorwerken in dit vakgebied.

De opleiding bestaat uit 3 modules. Bij de module Loonheffingen staan onderdelen als loonbelasting, premies werknemersverzekeringen en inkomstenafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet centraal. Het onderdeel Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid richt zich op arbeidsverhoudingen, sociale Zekerheid, arbeidsovereenkomst, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. De module Personeel, Organisatie & Communicatie gaat met name over het opstellen van personeelsbeleid, de rol van automatisering in de organisatie en je doet kennis op over verschillende gespreksvormen die van belang zijn voor het uitoefenen van een functie als personeelsfunctionaris of loonadministrateur.

Elk van de modules heeft een examen dat je kunt afleggen bij de Associatie voor Examinering.

Het Associatiediploma PDL® is een bekend en veelgevraagd diploma binnen het midden- en kleinbedrijf.

Kerngegevens van de opleiding

Vorm:Deeltijd
Exameneisen:Associatie voor Examinering
Niveau:Vergelijkbaar met MBO niveau 4
Vooropleiding:n.v.t.
DiplomaAssociatie voor Examinering
Studieduur modules :Nominaal 1,25 jaar
20 colleges (1 dag per 14 dagen)
Studiebelasting15 EC

Kostenindicatie van de opleiding

Colleges modules:1.800,00
Toetsingen:654,00
Afstuderen:0.00
Indicatie literatuur:244,50
Totale kosten:
2.698,50
Toelichting op de kosten
Bovenstaand vind je een overzicht van de totale kosten van de opleiding. Je betaalt uitsluitend voor de modules die je volgt. De kosten van de colleges en de toetsingen zijn vrij van BTW. De totale kosten van literatuur is indicatief. Je bestelt zelf de literatuur rechtstreeks bij de boekhandel. Je betaalt bij hbo A&A geen locatiekosten of cateringkosten.

Studieduur van de opleiding

Toelichting studieduur

De gemiddelde studieduur is af te leiden uit het aantal colleges van de opleiding.
Deze opleiding bestaat uit 20 colleges. Bij een gemiddeld studietempo volg je 14 tot 16 colleges per halfjaar (1 lesdag per 14 dagen).

Naast het volgen van de lessen en het afleggen van toetsen (werkstukken en tentamens) moet je rekenen op gemiddeld vier tot zes uur thuisstuderen per module per week. De totale studielast wordt uitgedrukt in studiepunten (European Credits).

Studieduur verkorten?

Je volgt in onze standaard studieroute onderwijsmodules op de vrijdag overdag, waarbij je 1 x per 14 dagen colleges hebt. Wil je sneller door de opleiding, dan kun je er voor kiezen om clusters te combineren, waarbij je gedurende een periode elke week les volgt. In het programmaoverzicht hierna is aangegeven welk cluster je met een ander cluster kunt combineren. Let er wel op dat dit een behoorlijke studielast naast je werk met zich meebrengt. Overleg met het onderwijsteam wat jouw mogelijkheden zijn.
Opleidingsprogramma
Het studieprogramma van de opleiding is opgebouwd uit verschillende onderwijsmodules. Je volgt de verschillende onderwijsmodules in aansluiting op de geadviseerde studieroute.
Bekijk de inhoud van de opleiding...
  sluit  

Inhoud van de opleiding


10 lesdagen 20 colleges van 3 uur - 15 EC

Opbouw van het programma:
PDL Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid
Colleges
Lesgeld
Toetsing
Indicatie literatuur8 x 3 uur
700,00
218,00
81,50

Hoofdlijnen van de onderwijsmodule:
Arbeidsverhoudingen, Sociale Zekerheid, arbeidsovereenkomst, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Allemaal onderwerpen die je als personeelsconsulent of salarisadministrateur moet kennen en moet kunnen toepassen in jouw werk. Het certificaat Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid niveau 4 op jouw cv biedt een mooie meerwaarde.
Wijze van beoordeling:
De module wordt afgerond met een digitaal examen via de Associatie voor Examinering (www.associatie.nl).
PDL Loonheffingen
Colleges
Lesgeld
Toetsing
Indicatie literatuur8 x 3 uur
700,00
218,00
81,50

Hoofdlijnen van de onderwijsmodule:
Ieder bedrijf dat personeel in dienst heeft, doet een aangifte loonheffingen en betaalt loonheffingen. Denk bijvoorbeeld aan loonbelasting, premies werknemersverzekeringen en inkomstenafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Wil jij je specialiseren in de loonadministratie van een (middel)grote organisatie? Met het certificaat Loonheffingen niveau 4 op zak heb je alle kennis in huis om dit belangrijke onderdeel van de loonadministratie uit te kunnen voeren.
Wijze van beoordeling:
De module wordt afgerond met een digitaal examen via de Associatie voor Examinering (www.associatie.nl).
PDL Personeel, Organisatie & Communicatie
Colleges
Lesgeld
Toetsing
Indicatie literatuur4 x 3 uur
400,00
218,00
81,50

Hoofdlijnen van de onderwijsmodule:
Voor een personeelsfunctionaris of loonadministrateur is het van belang brede kennis te hebben op meerdere vakgebieden. Denk bijvoorbeeld aan functieomschrijvingen opstellen en een personeelsbeleid formuleren. Of kennis van organisaties zoals de belangrijkste begrippen met betrekking tot de administratie en de rol van automatisering. Ook communicatie is een belangrijk onderdeel van het vak. Het weten van verschillende gespreksvormen of de richtlijnen voor conflictbehandeling kunnen bijvoorbeeld nuttig zijn voor het goed uitvoeren van de werkzaamheden. Met het certificaat Personeel, Organisatie & Communicatie niveau 4 kom je goed beslagen ten ijs.
Wijze van beoordeling:
De module wordt afgerond met een digitaal examen via de Associatie voor Examinering (www.associatie.nl).
Toelating en vrijstelling

Toelating

Voor toelating tot de opleiding Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®) gelden geen specifieke toelatingseisen. Het is wel praktisch als je enige voorkennis hebt op het gebied van loonadministratie.

Vrijstelling

Voor vrijstellingsmogelijkheden moet je contact opnemen met de Associatie voor Examinering. Zij geven het diploma PDL® uit. Zie de regelingen op de website van de Associatie voor Examinering.
Studieadvies?
bel Marie-Christine of Wilco085 4015700