Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®)

Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®)


Met deze praktijkgerichte opleiding ga je aan de slag met de boekhoudkundige en bedrijfseconomische processen die zich in een organisatie afspelen. Je leert basisbeginselen die voor een startende functie als financieel professional onmisbaar zijn.

De opleiding bestaat uit 3 modules. Bij de module Bedrijfsadministratie staat centraal het maken van journaalposten voor een eenmanszaak, besloten vennootschap (BV) en vennootschap onder firma (VOF). Het onderdeel Kostencalculatie richt zich op het bedrijfsresultaat en hoe de kostprijs zich verhoudt tot de verkoopprijs. De module Financiering gaat met name over periodeafsluiting en het berekenen van kengetallen.

Elk van de modules heeft een examen dat je kunt afleggen bij de Associatie voor Examinering.

Het Associatiediploma PDB® is een veelgevraagd diploma voor tal van interessante functies in de financieel-administratieve sector.

Kerngegevens van de opleiding

Vorm:Deeltijd
Exameneisen:Associatie voor Examinering
Niveau:Vergelijkbaar met MBO niveau 4
Vooropleiding:n.v.t.
Associatie voor ExamineringAssociatie voor Examinering
Studieduur modules :Nominaal 1,5 jaar
24 colleges (1 dag per 14 dagen)
Studiebelasting18 EC

Kostenindicatie van de opleiding

Colleges modules:2.100,00
Toetsingen:654,00
Afstuderen:0.00
Indicatie literatuur:231,00
Totale kosten:
2.985,00
Toelichting op de kosten
Bovenstaand vind je een overzicht van de totale kosten van de opleiding. Je betaalt uitsluitend voor de modules die je volgt. De kosten van de colleges en de toetsingen zijn vrij van BTW. De totale kosten van literatuur is indicatief. Je bestelt zelf de literatuur rechtstreeks bij de boekhandel. Je betaalt bij hbo A&A geen locatiekosten of cateringkosten.

Studieduur van de opleiding

Toelichting studieduur

De gemiddelde studieduur is af te leiden uit het aantal colleges van de opleiding.
Deze opleiding bestaat uit 24 colleges. Bij een gemiddeld studietempo volg je 14 tot 16 colleges per halfjaar (1 lesdag per 14 dagen).

Naast het volgen van de lessen en het afleggen van toetsen (werkstukken en tentamens) moet je rekenen op gemiddeld vier tot zes uur thuisstuderen per module per week. De totale studielast wordt uitgedrukt in studiepunten (European Credits).

Studieduur verkorten?

Je volgt in onze standaard studieroute onderwijsmodules op de vrijdag overdag, waarbij je 1 x per 14 dagen colleges hebt. Wil je sneller door de opleiding, dan kun je er voor kiezen om clusters te combineren, waarbij je gedurende een periode elke week les volgt. In het programmaoverzicht hierna is aangegeven welk cluster je met een ander cluster kunt combineren. Let er wel op dat dit een behoorlijke studielast naast je werk met zich meebrengt. Overleg met het onderwijsteam wat jouw mogelijkheden zijn.
Opleidingsprogramma
Het studieprogramma van de opleiding is opgebouwd uit verschillende onderwijsmodules. Je volgt de verschillende onderwijsmodules in aansluiting op de geadviseerde studieroute.
Bekijk de inhoud van de opleiding...
  sluit  

Inhoud van de opleiding


12 lesdagen 24 colleges van 3 uur - 18 EC

Opbouw van het programma:
PDB Kostprijscalculatie
Colleges
Lesgeld
Toetsing
Indicatie literatuur8 x 3 uur
700,00
218,00
77,00

Hoofdlijnen van de onderwijsmodule:
Hoe staat het bedrijfsresultaat ervoor? Wat is de kostprijs en hoe verhoudt zich dit tot de verkoopprijs? Met het Associatiecertificaat Kostprijscalculatie niveau 4 op zak, geef je moeiteloos antwoord op deze vragen. Je weet hoe je kostprijs- en verkoopprijsberekeningen bij een handelsonderneming en dienstverlenende onderneming maakt en hoe je het resultaat van productie en verkoop berekent. Je hebt inzicht in resultaten en presentatiemethoden. Door de focus op het toepassen van de theorie, kun je direct de geleerde materie in de praktijk brengen. Met het diploma Kostencalculatie niveau 4 kun je als (toekomstig) financieel-administrateur zelfstandig deze taken uitvoeren.
Wijze van beoordeling:
De module wordt afgerond met een digitaal examen via de Associatie voor Examinering (www.associatie.nl).
PDB Bedrijfsadministratie
Colleges
Lesgeld
Toetsing
Indicatie literatuur8 x 3 uur
700,00
218,00
77,00

Hoofdlijnen van de onderwijsmodule:
Met het certificaat Bedrijfsadministratie niveau 4 ben je in staat journaalposten te maken voor een eenmanszaak, besloten vennootschap (bv) en vennootschap onder firma (vof) aan de hand van boekingsstukken. Je kunt overzichten samenstellen zoals een grootboekrekening en een kolommenbalans. Ook kun je boekingen maken in een geautomatiseerde omgeving. Een flinke stap in de richting van het zelfstandig kunnen voeren van een boekhouding.
Wijze van beoordeling:
De module wordt afgerond met een digitaal examen via de Associatie voor Examinering (www.associatie.nl).
PDB Financiering
Colleges
Lesgeld
Toetsing
Indicatie literatuur8 x 3 uur
700,00
218,00
77,00

Hoofdlijnen van de onderwijsmodule:
Met Financiering niveau 4 heb je de belangrijkste theorie paraat met betrekking tot financiering. Denk bijvoorbeeld aan de termen agio, aandelen en verschillende ondernemingsvormen. Je kunt berekeningen maken ten behoeve van de periodeafsluiting en kengetallen berekenen. Door de focus op theorie kun je in de praktijk altijd op je kennis terugvallen en met vertrouwen solliciteren op je favoriete baan.
Wijze van beoordeling:
De module wordt afgerond met een digitaal examen via de Associatie voor Examinering (www.associatie.nl).
Toelating en vrijstelling

Toelating

Voor toelating tot de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) gelden geen specifieke toelatingseisen. Het is wel praktisch als je enige voorkennis hebt op het gebied van boekhouden.

Vrijstelling

Voor vrijstellingsmogelijkheden moet je contact opnemen met de Associatie voor Examinering. Zij geven het diploma PDB® uit. Zie de regelingen op de website van de Associatie voor Examinering.
Examen en diploma

Examen

De examens van de Associatie voor Examinering zijn digitaal en kunnen daarom flexibel ingepland worden. Voor deelname aan de examens is examengeld verschuldigd aan de betreffende exameninstantie. Meer informatie over de examens vind je na aanmelding in de leeromgeving van de module.

Geldigheid certificaten

De examenregelingen van de verschillende opleidingen kennen een eigen specifieke geldigheid. Meer informatie vind je op www.associatie.nl.

Aanvraag diploma

Nadat je alle onderdelen van de opleiding afgerond hebt, kun je het diploma Praktijkdiploma Boekhouden aanvragen bij de Associatie voor Examinering.
Vervolgopleiding

Vervolgopleiding

De Associatie-opleidingen zijn opgezet als doorlopende leerlijn. Als vervolg op de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden kun je verder studeren in de opleiding Moderne Bedrijfsadministratie.
Studieadvies?
bel Marie-Christine of Wilco085 4015700